dyrshettis

Direktlänk till inlägg 29 december 2010

Julfirande, tapeter och 100-årigt strumpludd

Av Mikael Sten - 29 december 2010 09:35

Så är då Julen 2010 förbi och nyårsprogram med Tina har avlöst julfirande med Ernst.

Barnen gjorde julgodis dagen innan jul, medan Matilda och jag fixade lite i gästhuset. Det var tur att vi köpt lite extra choklad att smälta, för det är tydligen en konst som man måste lära ut noga! Denna bytta stod på trappan ett bra tag. Den rök fint och spred väldoft över hela grannskapet.

  
Eftersom alla hade duschat och det var ganska kallt, så var pannan nere i 53 grader och elpatronen stödvärmde. Jag beslöt att använda gästhusets dusch, då det finns en varmvattenberedare där. Jag vet inte varför inte det huset tar varmvattnet från Pelle-Pelletspanna, som stora huset gör. Det kunde ju också vara bra att få det vattnet att cirkulera lite innan mamma och Jörgen skulle bo där.
Det visade sig att varmvattnet i badrummet var fruset. Inte kallvattnet, fråga mig inte varför! Inte droppe kom när man verd kraden åt vänster... Jag fick ta närmaste hink (soptunnan under diskbänken) och fylla med varmvatten från köket. Även vattenkokaren fick hjälpa till att värma. Sedan hällde jag ner hink efter hink i handfatet och duschavloppet för att tina upp rören.
Och se, det hjälpte! Efter ganska mycket hinkande så började det till slut droppa från varmvattnet! "HA!" tänkte jag. "Skam den som ger sig!" Jag är ju både VVS-kunnig, små-elektriker och mini-bonde nu för tiden, så inget stoppar mig!
När vattnet började rinna ordentligt, så skulle jag börja duscha. Vattnet var kallt! Varmvattenberedaren på 100 liter hade slut på varmvatten!
Jag fick gå in i storhuset och duscha där.
På julaftonen hade vattnet frusit igen och samma hinkande påbörjades! Nu räckte det med ett par hinkar innan varmvattnet flödade. Denna gången varmt också!


Mamma och Jörgen kom till lunchen och den sedvanliga gröten och skinkmackan avverkades.
Efter Kalle gick Matilda och jag ner till hästarna och fåren. Och vet ni, medan jag var hos fåren så kom Tomten! Att jag ALLTID ska missa honom...
Paketutdelningen sköttes av Johanna och Heimdall kunde inte vänta med att öppna sitt paket. Han går numera igång på paketpapper som ligger på golvet. Det kan ju innehålla något smaskigt och det vet man inte förrän det har förvandlats till konfetti!
  
Jag gick ut och tände eldkorgen som vi ställt på gårdsplanen. Det tog ett tag, men efter en stund så brann det fint. Jörgens bil fick lite ofrivillig motorvärme, men inget farligt.

  

Barnen fick en annan sorts värme: spelet Wii Mario Cart, från Jörgen och Ingela. Jag tror det har spelats varje vaken minut sedan klockan 5 på julaftonskvällen! När jag ser med vilken iver och hur de rattar bilarna, så inser jag att Matilda får sköta övningskörningen om ett par år! Hon tog ju körkort senast, så det är väl också mest logiskt, eller?


Jörgen och mamma åkte hem på Juldagen och jag fortsatte tapetseringen i Johannas rum. Antingen hade jag räknat fel eller varit snål när jag köpte tapetrullarna (båda har hänt förr!). Det skulle saknas 30 centimeter när alla rullar var slut! Tapetklistret skulle inte heller räcka.
Men tapeten är ganska tacksam mot väggarna, som bara är hjäpligt släta.


Filippa, Tommy, Leia och Milo kom på besök på Annandagen. Vi åt lunch och middag, pratade om ditt och även datt. Barnen lekte jättebra, fast inte Milo: han bara sov. Och åt ibland.


På måndagen var det jobbardag igen. Men jag jobbade hemifrån och eftersom jag gick upp i vanlig tid och började jobba redan vid frukosten, så hade jag gjort nästan en halv arbetsdag när de andra kom ner och åt frukost! Såg solen gå upp över ägorna. Senare blev det ganska disigt.

    
Det gick oväntat bra och till lunch hade jag skrivit 5 felrapporter! Det är lite lustigt när man pratar med testare: om någonting går bra, så har man hittat många fel!

Efter lunchen åkte vi till Norrköping och köpte en tapetrulle och mer klister.
Tapetseringen fortskred och blev till slut färdig! Lila, så klart!

  

Matilda och jag tog ut hästarna på en kort sväng. Hon ledde Geisha, som övas på att gå med kapson och andra pinaler. Jag körde Loppan. Det gick jättebra, även om Loppan tyckde det gick för långsamt! Det var kallt om knäna.


Vi betar också av åtgärdslistan för "Säker Gård". En brandvarnare här, en brandsläckare där och ett schema över propparna i gästhuset. Pannrummet är nu städat och klart. Ska sätta dubbelgips på pelletsförrådet, mot pannan och skruva upp elstängselaggregatet på stallväggen.


Sedan fortsatte jag med golvet i Johannas rum. Golvskarvarna rensades på 100-årigt strumpludd och grus. Nåja, kanske inte 100 år, eftersom golvet är bytt någon gång senare.
Nu är det i alla fall klart att lasera!


Jag funderade över pannans inställningar och beslutade att sätta "Underhållsfyr" till JA. Det innebär att brännaren alltid håller en liten glöd så att den startar snabbare och utan elvärme när den startar. Jag tror att den nämligen är stoppad en ganska kort stund, innan den behöver startas igen, nu när det är kallt.
Aktiverade även natt-sänkning av radiator-flödet, men säg inget till Matilda. Hon är så frusen av sig!
Skickade en fråga till kommunens energirådgivare. Fick ett svar efter ett par timmar, att vi inte borde behöva en ackumulatortank, men att tappvatten och värme skulle bli lite jämnare. Lite bättre ekonomi skulle erhållas om vi monterar ganska stora solpaneler (15 m2).


I morse besiktigade jag bilen. Tog den första tiden som fanns, för att hinna göra det under julledigheten. Ohemult tidigt: 7.15 i Katrineholm!
4 anmärkningar, där glappa styrleder och spindelleder var värst. Det blir ett besök på verkstaden inom en månad!


Efter lunch åker vi och firar Leia som fyller 2 år.

I kväll kommer golvet att laseras, i alla fall en gång. Nu är jag på G! Sedan ska det lackas, listerna ska sättas upp och elen ska monteras igen. Lite småpul kvar alltså.

I morgon ska Björkviks Föräldraförening arrangera "Skridskodisco" vid skolan. Vi ska ta med vår gasolgrill och med vår tur har väl gasolen frusit... Kan den det? Den är ju flytande.

 
 
Ingen bild

Farmor

31 december 2010 14:08

Tack för en jättemysig jul på Landet! Jag önskar Er alla ett Gott Nytt År och hoppas att det inte blir så mycket mer av varken snö eller kyla. Det är ju 2 födelsedagar under januari. Om inte vädret sätter stopp så är risken stor att jag dyker upp åtminstone runt den 23:e!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Sten - 18 juli 2017 19:07

Nu har jag tänkt råda bot på de söliga blogg-inläggen! Eftersom jag nästan alltid skriver om saker jag tagit kort på (det där med fotografiskt minne, om ni kommer ihåg), så tänkte jag att Instagram verkar vara en lösning!   Så välkommen att föl...

Av Mikael Sten - 18 juli 2017 18:51

Johanna tog studenten efter 3 års slit på Estet-Media-programmet.   Sofia slutade 9:an och börjar på Duveholmsgymnasiet i höst. Helt sjukt vad tiden går!!   Hönshuset har nu renoverats så pass, så att det var dags att köpa lite innevånare....

Av Mikael Sten - 7 maj 2017 17:04

"Bilder kommer". Jovisst, men när? NU! Amandas rum blev ju klar för ett tag sedan. Här är i alla fall EN bild. Lägg märke till att fjäder-lampan matchar tapeten med fåglar. Inridningen av Sixten har påbörjats. Numera rider Linnea honom själv p...

Av Mikael Sten - 11 mars 2017 18:35


Tja, de andra deltävlingarna var väl lite bättre, men en sak är säker: SVT vill inte hålla i någon Eurovision-final nästa år! Det finns ingen låt som har samma nivå som "Heroes" eller "Euphoria". Ingen som kan vinna i Kiev. Min gissning är: 1. Ma...

Av Mikael Sten - 4 februari 2017 20:51

Men allvarligt???!!!

Presentation


Hon sa: "Det blir MYCKET billigare att köpa egen häst!". Jag sa: "OK". Jo pyttsan det blev! Läs hur det går på Gården!

Senaste inläggen

Omröstning

Hur ofta besöker du Dyrshettis?
 Flera gånger om dagen
 En gång om dagen
 En gång i veckan
 En gång i månaden
 Bara när det skett en uppdatering (jag har en sån där "pling" i telefonen)
 Jag vet inte hur jag hamnade här. Första gången faktiskt...

Sök i bloggen

Kategorier

Gästbok

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2010 >>>

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards