dyrshettis

Senaste inläggen

Av Mikael Sten - 18 juli 2011 21:32

Semester, dag 8.

Det blev inte mycket gjort idag:

  • en tur till återvinningsgården med en hästtransport full med plankor och lite annat skräp.
  • En tur till Björkviks Snickeri för att leta nya grundstockar ("bottenbjälklag", kanske?). De hade bara tryckt virke av den storleken, men kunde troligen ta hem otryckt (det känns tryggt, hehe) med en veckas väntetid. Dessutom fick vi numret och vägbeskrivningen till en mindre såg som kan såga till precis vad vi behöver.
  • Ett par stolpar byttes i hästhagen. Det sitter nu "engångsstolpar" på ett par ställen som ska bytas innan det kommer en ny häst på onsdag.
  • Alla vattenhinkar och krubbor skruvades på plats igen efter att de togs ner inför Distans-SM.
  • Matilda hittade en noshornsbagge i gödselhögen. Jag skrev ju tidigare om att jag had hittat massor av larver och nu kommer de tydligen fram. Hoppas de äter mördarsniglar. De ser ut att äta vad som helst!

  •    Jag fortsatte att röja i Linneas blivande rum. Lite gammalt golv kastades ut. Nästa steg där är att ta bort originalgolvet och se över de sluttande reglarna.

Väntar med spänning på Anticimex besiktning i morgon...

Av Mikael Sten - 18 juli 2011 08:51

Semester, dag 6 och 7.

Fortsatte med borttagningen av hallgolvet.

Ungefär 20 centimeter spån fick grävas (med sopskyffel) och sugas bort.

Många säckar åkte med Tore-traktor till gödselhögen.

Alla golvbrädor lastades in i hästtransporten för att förpassas till soptippen.Under spånet visade sig blindbottnen. Den är utbytt en gång tidigare och då tog man beslutet att använda tryckimpregnerat virke, både på plankor och bjälkar. Vissa anser att det är en styggelse att använda tryckt virke, för att det kan uppstå dålig lukt när det står i ständig kontakt med fukt. Kan hålla med om det!


Under spånet och pappen såg det tryckta brädorna ut som om de lagts igår och skulle ha använts till en brygga eller liknande: de var illgröna och fuktiga!

    

Men skenet bedrog! Fastän blindbottnen såg så ny och fräsch ut, så trampade man igenom på vissa ställen! Då började vi ana oråd...


 

När blindbottnen var borta kunde vi se de bärande balkarna (som säkert också har ett byggnadsteckniskt namn).


Grovavskiljare till dammsugaren och andningsmask var ett måste.


Avståndet ner till jord är bara ett par centimeter, vilket var anledningen att vi började ta upp golvet: vi skulle ju bara gräva och fylla med grus och plast. Och byta syllen förståss.

Nu verkade som om projektet tar en ny vändning!En del av de namnlösa balkarna kunde man sticka skruvmejseln ett par centimeter i och på undersidan hittade vi en del påväxt!

Inte ens de tryckta balkarna hade skonats och de är troligen ditlagda runt 1990.           

Så här fin var "trappstolpen" under golvet:


Här kommer senare hissen att stå, så en rörmokre behöver flytta en del värmerör först.

  Jag hittade ett råttbo under trappan. Med svart päls, valnötter, sockor, benrester och bajs.

Japp, inget litet musskit här inte, utan rekordeligt råttbajs!

Jag undrar bara var den fick valnöten ifrån? Jag menar: det växer inte vilt häromkring. Måste allstå ha hämtat den inifrån huset vid Juletid...


 

Efter upptäckten av möglet och svampen, så plastade jag in allt och kollade min försäkring och på Anticimex hemsida. De kommer ut och tittar på tisdag morgon.

   

Hampus blev lite sur över att inte kunna gå på upptäcktsfärd längre. Han hade tidigare varit en sväng och tittat lite under köket. Funderar på att sätta en liten videokamera i halsbandet och skicka in honom igen...


Semester, dag 8.

Idag blir nog inget gjort med golvet. Inväntar besked från Anticimex. Vi ställde dit avfuktaren, för att ner fukthalten och därmed jordlukten, något. Skulle naturligtvis ha tänkt på det tidigare...


Det regnar och kommer troligen att göra det hela dagen fram tills ikväll. Enligt http://www.yr.no så blir det samma väder i morgon med.


Trist!

Dubbeltrist!!

Av Mikael Sten - 15 juli 2011 22:59

Semester, dag 4


Idag började Matilda och jag dagen med en tur till Katrineholm och Lantmännen Maskin. Vi införskaffade en 25-meters kabel som skulle räcka till hötransportören och även 125 kilo salt, som ska varvas mellan höet för att dra ur fukten. Det där med att salta verkar vara lika många som är för som är emot. En del säger att det är bra medan en del säger att det ger motsatt effekt.

På vägen hem stannade vi och köpte lite mat och dricka till vår arbetskraft.

Dessutom köpte vi frukost, vilken vi ännu inte hunnit få i oss: kaffe, te och munkar. Frukost för hårt arbetande!


Hemma inspekterade vi stöttorna vi satte upp dagen innan. De stod kvar...


  

Sedan kom Frille med transportören och ställde den på plats.

Efteråt kom elektrikern och kollade vad som skulle behövas för att få fläkten fungerande och godkänd. Han skulle återkomma i morgon eller senast på måndag.


 

Sedan kom kom vår arbetskraft Fredrik, Paul, Annie och Sandra och traktorerna började rulla in.

En man nere i hövagnen och 6 personer uppe på skullen.


             

Ibland blev det pauser mellan traktorerna, men då bara i ett par minuer.


  Det var hö staplat över allt och jag var lite nervös när jag inspekterade stöttorna som fått ca 10 av alla ton på sig. Men varken det eller andra delar av golvet verkar ha sviktat synbart.

 

Efter nästan 6 timmar, när det började skymma och precis innan regnet började falla, var allt hö uppe. Drygt 15 ton! Nu dröjer det ett år till nästa gång. Då kommer jag förmodligen att bära långbyxor!


 


Semester, dag 5


Klockan 7.15 i morse kom elektrikern.

Han monterade motorskkydd och jordfelsbrytare och andra grejjor och fick till slut fläkten att fungera som den ska, med godkänd utrustning.

Fast i början gick den åt fel håll, något som inte är direkt önskvärt!Men efter att ha skiftat på tåtarna, eller vad nu elektrikter gör för att få saker att gå åt rätt håll, så är torken på Tegnebol Gård  i drift igen. Efter ett uppehåll på sisådär 10 år...


 


Fick ringa försäkringsbolaget och meddela detta vilket resulterade i att de genast höjde premien med 2%. Surt!


När elektrikern fått kaffe och åkt, så susade vi till Candyland i Norrköping. Vi hade lovat ungarna en utflykt eftersom vi lät dem klara sig så mycket själva medan vi lossade allt hö.

Det regnade av och till hela dagen, så det var verkligen i grevens tid som höet kom in!

När vi kom hem bytte jag åter till arbetskläder och satte igång med hallgolvet.


Före: laminatgolvet borttaget.


Under tiden:

 

Har hitintills inte hittat något konstigt eller äckligt. Men inte heller något guld eller så... Bara reglar av tryckimpregnerat virke och en jäkla massa kuttersån!

Ska fortsätta i morgon. Då ryker även garderoben under trappan.


Tack alla ni som hjälpte till med höet på torsdagen. Utan er hade det aldrig gått!


Ni är hjältar allihopa! Glöm inte det!!


Av Mikael Sten - 13 juli 2011 23:17

Semester, dag 3.


Jag fixade Tores släpdäck. Lite lurigt: hålet satt nästan på ventilen.

Matilda och jag tillsammans med släpet, tog en tur till återvinningen.

Kanske kan garaget bli en verkstad om man städar ur den på bråte.


Vi tänkte ta en tur till i morgon, men fick ändra planerna när vi träffade på Frille när vi kom hem. Han sade att höet troligen måste upp på skullen i morgon innan 19.00 Då kommer regnet.

Han sa också att torken behöver köras.

Vi hade planerat för lördag och utan tork. Problemet var att torken har klippta kablar och platsen att torka på inte är urstädad och golvet dessutom saknar bärande stöttor!


Vi har nu fått tag på en elektriker som ska besiktiga fläkten, vi har med Frilles hjälp satt i ett par stöttor och vi har påbörjat urstädningen av torkplatsen.


Alla medhjälpare som vi bokat till lördagen kunde inte komma på torsdagen men Paul och Annie bokade ändrade sina planer och Fredrik kunde komma, så jag tror vi tillsammans kommer klara oss fint.


Golvet i hallen får nu vänta ett par dagar...

Av Mikael Sten - 12 juli 2011 23:09

Dag ett på min semester.

Jag röjde ut laminatgolvet i hallen. Under ligger inte alls spånskivor som mäklaren sagt. Det är ett något misshandlat trägolv. Men jag kommer bryta upp det, skotta undan spånet och bryta upp trossbotten innan veckan är slut. Om inget oväntat inträffar.


              

När jag skulle köra bort Tore med släpet fullt av bräder, så märkte jag att jag hade punka på släpet. Får fixa det ganska snart!


Vi tog en tur till Norrköping. På Media Markt fick jag reda på att skrivarhuvudet som gick sönder redan efter 10 utskrifter, har livstids garanti! Bara att ringa till Lexmark så skickar de ett nytt! Tänk om jag vetat det för ett halvår sedan...


Jag fick också reda på att Wii-konsolen skulle kosta 475:- att felsöka och sedan en okänd summa att reparera. Om det ens skulle gå att reparera. De hade nya på hyllan för 1275:- så det blev ett nytt.


Dag två på min semster.

Amanda fyllde 6 år och vi sjöng och åt tårta i sängen.


Farmor, morfar och Annie kom på besök. Mera tårta och sedan grötlunch som Amanda beställt. Sedan kom mormor. Mera tårta och kaffe.


När Johanna gick ner till Walter så hittade hon honom död i sin bur! Stor sorg i det Stenska lägret... Födelsedagen kom av sig totalt, vi höll en begravning och inget mer vettigt blev gjort efter det.
Walter, vila i frid...Av Mikael Sten - 10 juli 2011 19:22

Nu är det semester! Härligt. Fyra veckor med mycket jobb hemma, som annars inte hinns med.


Heimdall fyllde 10 år! Han är fortfarande pigg och glad som en 1-åring. Men det tog nästan 9 år innan han vågade dela säng med Hampus på nätterna, såsom Karlsson, vår tidigare hund, gjorde.


 

Sedan hade vi "Kusinläger" förra veckan. Matildas mamma och båda syskon med barn campade på gräsmattan och i magasinet i 4 dagar. Full fart hela dagarna, med lekar, bad och utflykter. Jag var på jobbet och missade alltså det mesta av allt ståhej.

Det var tanken att vi skulle ha myskvällar men de flesta kvällar var alla så trötta att vi inte orkade...Vi passade också på att fira Tommy som fyllde år.

    


Jag har ägnat flera kvällar åt att städa ut logen. Just nu har jag bara ca 25 kvadrat kvar att dammsuga. Just det: dammsuga! Grovis och jag har jätteskoj med allt gammalt damm och jord som ligger mellan plankorna.

När jag satte mig på huk och jobbade så kände jag en doft som jag förknippade med "inte bra". Den kändes bara när jag satt på huk... Efter en stund kom jag underfund med vad det var. Undrar om skorna kan köras i maskin...


Vi tänker spraya Virkon på golvet, för att ta död på eventuella bakterier innan det nya höet dyker upp. Eller dyker och dyker. Jag antar att det är en del jobb involverat att fylla skullen med 10 ton!


I dag fick vi besök av Pelles ägare och föräldrar. Kul för oss och säkert skönt för dem att de kunde hälsa på och se hur han har det. Vi lovade att de får komma tillbaka när de vill!


Och hur gick det egentilgen i Lag-SM i distansritt?

Björkvik vann! SM-guld, SM-guld, SM-guld...!


Mari skrev i en kommentar att vi verkar ha fullt upp i sommar. Ja, det har vi sannerligen!

MEN, jag fick för en tid sedan en liten historia av Hasse, som jag inte hittar just nu. Historien alltså, jag försökte in hitta Hasse, som är är en väldigt klok person för sin ringa ålder.

Så jag tänkte berätta den fritt ur minnet. Om någon har originalet, så kan ni skriva länken till den i en kommentar eller i Gästboken.


En professon satt i ett klassrum med sina elever och ställde en stor glasburk på katedern. Han lade i 4 tennisbollar och frågar sedan "Är det fullt nu?". Eleverna svarade att, ja nu går det inte i en enda boll till.

Då tog professorn en skål med grus och hällde i burken.

"Är det fullt nu?". Eleverna skrattade och sa att "ja nu är det verkligen fullt!".

Då tog han upp ytterligare en skål med fin sand och hällde den i burken. Den silade ner mellan gruset och fyllde glasburken.

"Är det fullt nu då?"

"Ja, nu ÄR det fullt!"

Nu tog professorn sin kaffemugg och tömde hela innehållet i burken.


"Burken symboliserar livet. Tennisbollarna är de saker man måste göra, vare sig man vill eller inte. Gruset är de saker man vill göra när man har tid över och sanden är de där sakerna som man gör för att unna sig lite extra."


"Ja, men vad är kaffet" frågade en elev.

"Glad att du frågar! Hur fullt livet än är med måsten och saker man gör för att få dagarna att gå, så finns det ÄNDÅ alltid plats över för en kopp kaffe med en god vän!"


Så, mina vänner. Även om vi verkar ha fullt upp i sommar, så finns det ALLTID plats för en fika med vänner och bekanta!


Hare bra tills vi hörs igen!

Av Mikael Sten - 1 juli 2011 23:20

Nu har vi äntligen alla hästar hemma!
Ja, stallet är fullt av hästar alltså. Inte våra, utan från Nerikes Distansryttarklubb. Våra går ute och gnäggar.


I morgon går Lag-SM i distansritt, i Björkvik. De utgår från Mörtbol ridcenter, klockan 8 i morgon bitti. 8 mil på vägarna runt om gården. 6 hästar sover i boxarna i natt och två personer i vardagsrummet.


Sandra jobbar som hovslagare hela dagen och fick redan idag ett akutfall, med en avtrampad sko, när kusen trillade och slog sig ganska illa i transporten.
Hon har i morgon hela distansryttar-sveriges ögon på sig. Sandra alltså. Inte hästen. Man beslutade att den inte ska starta.

Matilda ska vara veterinärskrivare hela dagen och var på Mörtbol och förberedde halva dagen idag. Och åt middag...


Jag har börjat laga loggolvet, med plankor från det gamla ridhuset. Höet kommer nog vilken dag som helst.


En veckas "riktigt" jobb kvar, sedan semester i fyra.
En vecka för att gräva ur grunden, en för att byta syllen och sätta tillbaka fasaden, en för att fixa dräneringen och en för att lata sig på.
Gott om tid!

Av Mikael Sten - 27 juni 2011 22:48

Tjena!

Nu har det varit midsommar!


     

Matilda och jag ägnade större delen av aftonen till att bygga klart fårhagen.


 

Sedan lövade vi av den gamla stången som låg i magasinet och lövade på nya blad. Blommor fanns nästan inga, så vi nöjde oss med rackarns små gula smörblommor och blå balsnören. Ganska sent blev vi klara, men sedan sjöng vi och dansade och märkte att vi bara kunde julsånger! 

Amanda lyckades återigen stoppa saker i näsan. Den här gången var det inte en sten som utbildad personal fick ta bort, utan en plast-gräshoppa! Den satt inte fast, men det blödde en del, vilket KAN bero på att Linnea försökte dra ut den med hjälp av en stor hopp-boll! Jag tror att hon hade lite otur när hon tänkte där...

 

På söndagen fick vi besök av Filippa och Tommy med Leia och Milo. Och en Pecan-tårta! Ann-Marie hade hämtat mormor Britta från Kolsva så att hon fick se hur vi bor. Bernt var också med och fikade en stund. Full fart halva dagen! Både barnen och Britta var i gasen!


På kvällen började jag snickar ihop ett lock till gödselbrunnen. Hålet verkar både djupare och bredare än man kan ana! Eftersom batteriet på skruvdragaren tog slut när jag hjälpte Linnea med hennes skoställ, som hon absolut måste ha vi studsmattan i ridhuset, så fick jag lägga ner för kvällen innan jag blev klar.

Men ett rackarns bastant skoställ blev det!


Loppan går omkring som en diva i sin sjukhage, barfota, med solglasögon och två parasoller! Hon har klagat på att det saknas sugrör och parasoll i vattenhinken...

Fast hon uppskattar inte allt jobb vi gör åt henne. Det finns inget gräs kvar att äta och man kan inte springa så där fort fort, så att manen fladdrar och hovarna dundrar (nåja, lite tyst i alla fall...) när hagen bara är 4x8 meter!

I går kväll hade hon stoppat in huvudet i staketet och lyft bort en sektion, som då trillade till marken. Sedan var det fritt fram att både äta och springa en stund!

Matilda motade tillbaka Houdini och jag satte i nya sprintar och dessutom en rejäl kätting!


Jag scannade in Linneas berättelse "Svarta guben" härom dagen.

Då såg jag att scannern visar bilden av en diskett när den lagrar filen.

Hur många vet vad en diskett är idag?


 

Presentation


Hon sa: "Det blir MYCKET billigare att köpa egen häst!". Jag sa: "OK". Jo pyttsan det blev! Läs hur det går på Gården!

Senaste inläggen

Omröstning

Hur ofta besöker du Dyrshettis?
 Flera gånger om dagen
 En gång om dagen
 En gång i veckan
 En gång i månaden
 Bara när det skett en uppdatering (jag har en sån där "pling" i telefonen)
 Jag vet inte hur jag hamnade här. Första gången faktiskt...

Sök i bloggen

Kategorier

Gästbok

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2017
>>>

Arkiv

Besöksstatistik

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se