dyrshettis

Senaste inläggen

Av Mikael Sten - 13 november 2016 18:42

Jaha, då man höll på som bäst att lasta gödsel i Gösta-Gödselspridare, så bestämde sig startmotorn på Skopis att ge upp. Jisses vad det var trångt att få bort den! Det satt så mycket saker i vägen, typ hydraulslang och -kolv samt lastararmen. Till slut nådde jag att skruva loss den och lirka den uppåt.


Av lukten och avsaknaden av fastlödda kablar till kolen inuti, så har den brunnit. Förmodligen på grund av en för dåligt återfjädrande startnyckel...

Nu jagar jag en ny startmotor, begagnad, renoverad, vad som helst. Återkommer om detta...

 

Luktar illa och ser lite latjo ut, tycker jag

 


Kolen är jättefina, men ska de inte ha kontakt via någon sladd?


Vi skulle ju ägna en dag åt spridningen och en dag åt att plöja ner det. Men det blev inte riktigt som jag tänkte mig. Men en två-skärig plog köptes av min jobbarkkompis, där vi även köpte Gösta. Han har även ett par andra intressanta saker som jag kommer lägga bud på!

 

En Kverneland Hydrein MD, gudbevars!



Matilda påpekade att något inte stod rätt till under Saabina. En snabb titt visade att även hon (Saabina) drabbats av Vivaro-sjukan! Fast här har sjukdomen haft ett längre förlopp: bränsletanken sitter löst och hänger ner. Tur att den är nästan tom och att jag inte tankade innan jag körde hem i fredags!

Nu blir det till att lägga sig under och kolla vad som är trasigt. Satt det inte en stor plåt utanpå, som jag fäste upp med stora hemgjorda brickor förra året? Var är den nu?


I förra inlägget glömde jag skriva att jag, Tommy och Milo var hos 90-årsjubilerande Sofielundarna, där jag köper min pellets från. Då fick vi prova att köra både stora och små grävmaskiner och Milo kom 5:a i tävlingen att flytta en boll från en hink till en annan, med hjälp av en liten grävmaskin! Goda burgare serverades också!

 

Milo bakom spakarna och Tommy bakom Milo

 

Och de hade en "bekant" till Majoren, som också har BUM som reg-nummer:

 

En fin Volvo BM som har en lin-grävare kopplad. Båda fungerar och visades upp.


Medans vi killar gjorde kill-saker, så gjorde tjejerna tjej-saker: shoppade i Norrköping. Men det vet jag inte så mycket om, som kanske tur är.


Vi hade åter den lilla franska bulldogen på besök, när matte var på resa. Nu hade hon sällskap med sin man (tiken alltså). Och de väntade barn! Men det skulle inte valpas förrän en vecka senare, så det kändes lugnt. Båda låg och snarkade ljudligt i mitt knä på kvällen.

 



Jag hittade en bra skylt på gångvägen till jobbet.

 

Undrar varför man ens försöker, när man vet att det inte kommer att lyckas?


Och var tar sojamjölet vägen, om det bara finns där tillfälligt? Eller är mjölet bara av soja en stund för att senare bli vete- eller majs? Finns det någon kemisk process i mackan, som jag borde veta om?


Det är just sånna här djupa funderingar som gör att jag inte kan sova på dagarna...

Av Mikael Sten - 30 oktober 2016 12:21

Hej igen!

När jag skaffade Dyrshettis hade jag tanken att skriva något varje vecka. Minst! Men det blir inte alltid som man tänkt...

Här kommer så i alla fall en statusuppdatering från det senaste 1.5 året (2015-2016):

Vårt sovrum blev till slut "klart", med väggar och golv.


Sofias sovrum blev av med plastmattan, golvet slipades och målades och nya tapeter kom upp. Nu är det bara Amandas rum kvar att fixa, så är alla rum på övervåningen genomgångna. Och badrummet förståss.

 

Sofias rum


Förra sommaren fick vi hus- och djurvakt och åkte till Gotland ett par dagar. Vi bodde hos Ann-Marie och hade väldigt trevligt! Det var första gången sedan 1987 eller -88 som jag satte min fot på ön!

Som vanligt när jag är på Gotland, så togs inga foton...


På sensommaren lyfte vi bort ena sidan på taket för att se hur illa vattenskadan på takstolen var. Nu visade det sig att det inte var någon takstol, utan en "balk" som enbart håller takutsprånget. Den var inte i SÅ dåligt skick som jag trodde.

Däremot var själva taket lite felgjort: för litet överlapp på pannorna, nockpannorna täckte inte första pannraden, masonite-skivorna som täckte brädtaket låg upp-och-ner så att de sög vatten, brädtaket under masoniten behövde bytas på vissa ställen, ränndalsplåten var i ganska dåligt skick, ingen tätning på rörgenomföringar av ventilation...
Det blev att riva bort alltihop för att kunna åtgärda de brädor som var dåliga.
Ny oljehärdad board (med blanka sidan upp), ny läkt samt tätning runt rören gjordes.
Pannorna lades på plats igen, med ett tillskott på 2 rader. Vi hade hittat samma pannor, med liknande patina, på Blocket. I Karlstad.

När man läktar taket och har en säkerhetslina, så är det lätt att det blir lite merjobb.

 

Nu är i alla fall taket, hängrännor och stuprör på framsidan på plats.


Jag åkte till Zell am See på konferens och var borta på min födelsedag. Dålig timing...

 

Snö och varmt, första helgen i maj


Matilda och Sofia sprang Katrineholms Stadslopp. Nu ska hela familjen träna inför nästa år.

 


Sofia konfirmerades och vi åt glass på Grinda Gårdscafe på Mors Dag.

 

 

 


Barnen fick sommarlov och det ritades upp ett släktträd på kusinträffen.

 

 


Vi firade midsommar med en ganska liten och anskrämlig majstång.

 

 


Fasaden blev äntligen färdigmålad, fastän fönstrena som ska sättas in fortfarande fattas. Men nu kunde i alla fall verandan börja återbyggas.

Jag började gräva plintar för verandan. Hade köpt färdiga att skruva stolpskor i. Jag ville inte behöva vänta på en massa betong som skulle härda.

Vad är värre än att hitta en kabel i marken när man gräver? Att hitta en trasig kabel! Jag vet att det går en kulvert med rör från pannhuset, men går sladden till utelampan i kulverten eller ensam?
Jag gick in och tände lampan. Den fungerade. Jag gick efter elmätaren och försökte kolla om tamparna var strömförande. Det var de inte. Jag drog i den lite löst. Sedan hårdare. Den lossnade och visade sig bara vara ca 50 cm. Gammalt skräp alltså! Men pulsen gick upp lite en stund.

 


Plintarna kom på plats efter mycket kryssmätning och jag fick köpa betong och gjuta i alla fall: en stor bautasten låg precis där jag skulle ha ett hål. Det går ju som sagt inte alltid som man tänkt sig!

Efter viss möda var reglar och golv på plats. Även ett par lyktor, visade det sig! Matilda är inte sen att lysa upp tillvaron om det går.

 


Taket kom på plats och täcktes med en pressenning, tills pappen var på.

 

Beduin-läger? Kuddar och tofsar saknas... 


Saaben besiktigades och fick körförbud. Inte på grund av något som jag var orolig för, utan en fjäder som gått av och pekade ut. Det går inte alltid som man tänkt sig! Men det var ju bara bra, för då fick jag ju äntligen krängningshämmarna bytta också.

 

Spanska flaggan

 

Så här får det inte se ut!

 

Matilda upptäckte att Nisse fått Vivaro-sjukan: han hade ett avrostat stag/band till bränsletanken. Jag gjorde en plan för att åtgärda detta. Till det behövdes: 3 meter spikförband, 1 st barnstolsfäste, 1 st bygel till flaklås, 1 st cykelslang, 2st skruvar med muttrar, 1st milkshake (mediumstor, choklad).

 

Delar till plan A. Milkshake saknas på bilden.


 

"Vivaro-sjukan": Trasig upphängning till bränsletank.

  

Då det gamla fästet satt bakom kardanaxeln, så fick jag ta bort den först. Men det var ju bara bra, för det främre knutkorset skulle ändå bytas. Nej, allra först konsumerades choklad-shaken.
När jag sedan skruvade bort bulten som det trasiga fästet satt i, så gick den av. Det går ju inte alltid som man tänkt sig, så planen fick revideras.
När fästet, efter en del möda, var plats var det dags att byta kardanknuten. Det har jag ju gjort förr, fast den bakre, så det skulle väl inte vara några problem!
Men det var inte bara knuten som var dålig: främre delen av kardanen, som sitter ihop med den bakre med hjälp at knutkorset (ja, den heter säkert något) var också sprucken och trasig!

Så här får det inte heller se ut!


En ny kunde bara köpas ihop med en komplett kardanaxel, för MYCKET pengar! På skroten hittade jag en komplett för lite mindre pengar, men fortfarande alldeles för mycket. Jag var tvungen att köpa den ändå. Resten av jobbet gick nästan som jag tänkt mig.


Fåren såldes och skickades till en gård i Enköping. Kanske skaffar vi får igen i framtiden. Vi får se...

 

Fårskallar och Matilda


Geisha har en längre tid varit lite bångstyrig när man rider. Nu tog vi ut en veterinär som fick kolla tänderna på henne. Och minsann var det inte ett par kindtänder som skavde i kinden! Dessa raspades efter att hon fått lite lull-lull.

 

Börjar bli lite lullig, inför motvillig tandraspning


Det årliga rallyt rasade i skogarna så att alla buskar, blad och människor blev vackert gråa.

 


Stormen fick fång i våras och har gått i en egen grushage. Dessutom fick han framskorna påsatta bak-o-fram! Men så skulle det vara enligt Strömsholms hovslagare. Ser inte klokt ut och förvirrar även den bästa spårar-indianen! Att rida går inte för sig! Linnea får rida Saga istället, vilket Saga bara mår bra av: måttbandet som mäter vikt räcker inte runt magen!

Loppan har fått joggingskor!

 

Snyggaste joggingskon på gården! Och dyraste!


En söndag åkte jag till Vagnhärad och hjälpte Tommy med att lägga golvvärme och flytspackla. Värmekablen sattes väl på plats utan större missöden, men flytspacklet trilskades desto mer! Den första säcken ville inte riktigt flyta ut och vi drog ut kletet med en bredspackel. Vi insåg direkt att vi inte hade fått så många säckar som skulle gå åt, men beslutade att blanda den sista också och göra så långt vi kunde. Vi kom inte en millimeter längre, då den andra säcken härdade direkt i hinken! Lärdom: tvätta hinken noga innan du börjar blanda en ny sats! Och börja med vattnet och häll pulvret efteråt, oavsett hur Ernst gör!
Det gick inte riktigt som vi tänkt oss.
Dagen efter köpte vi mer flytspackel som gick ganska bra att hälla ut.

En vecka eller två senare åkte jag tillbaka för att lägga klinker. 30x60-plattor hade jag aldrig lagt tidigare, så det var lite spännande!

 

Tommy fogade sedan. Det blev jättebra!


Det damp ner ett brev från Miljöförvaltningen som sade att det var dags att byta filter i avloppets fosforfälla. Det vi inte hade en aning om när vi tvingades anlägga det nya avloppet, var att filtret väger 500kg när det är torrt och kostar mellan 6000-8500 bagis! Hur mycket det väger med vatten i vågar jag inte tänka på! Det krävs en traktor eller lyftkran att byta filter och kommunen ville ha 2400 kr för att ta hand om filtret som sedan skulle säljas till något lantbruk som gödning.
Tillståndet att sprida detta på egen mark kostade 1700 balubas.
Nu förstår jag varför de kräver att man renar sitt avloppsvatten från fosfor: det är för att få kommunens ekonomi att gå ihop!

 

Gamla säcken innan lyft.


 

Gamla säcken innan spridning


Hur som helst väcktes åter tanken på att skaffa en egen traktorgrävare, som kan gräva bort stenar, stubbar, buskar, lyfta upp saker på skullen och lyfta dyra fosforsäckar.
Jag letade och utvärderade flera olika, tills det plötsligt en dag blev en till salu på köravstånd från mig. Till ett vettigt pris! Välkommen till gården Skopis!

     

Hymas 470, från 1973


What you see is NOT what you get
Jag har kommit på en ny kategori som säkert kommer att bloggas om: vad bilden utlovar och vad verkligheten visar. Här exempel på en glass och en hamburgare.

 

Ser smaskig ut!

 

Ser "havererad" ut

 

Utlovar mycket kolasås

   

Men var är den?


Ibland var det varmt på dagarna. Men inte i sjön. Så Matilda och barnen fixade en pool.

 

Badnymf i poolen


Linnea fick ettt ridläger i födelsedagspresent. En vecka utanför Malmköping.

     


Matilda hittade en ny skylt, som sattes upp temporärt bakom sladden, i väntan på en bättre plats.

Skylten sitter fortfarnde temporärt kvar.


På Nyårsdagen smög det en ny katt runt huset. Grå och ganska långhårig. Den kom genast fram och var ganska kelig.
Lite senare satt den på trappan och när vi öppnade dörren så sprang den in och lade sig i soffan. Som om den alltid bott där!
Vi ringde runt till grannar, som inte verkade sakna någon katt och lade upp på hemsidan att vi tagit hand om en kisse. Ifall någon skulle söka på nätet.
En tur till veterinären visade att det var en omärkt kastrerad hona, som var rumsren och gick på låda. Hon fick tills vidare heta Majsan. Hon var ganska mager när hon kom men åt ganska snart upp sig.
På sommaren blev hon hastigt sjuk och slutade både äta och dricka. Vi beslutade att hon fick somna in.

 

Av Mikael Sten - 13 februari 2015 17:08

Hej igen!

Nu ska ni få höra:

Förrförra helgen var lite kaotisk:

Fredag kväll: tvättmaskinen vägrar tömma vattnet. Pumpen morrade men ville inte snurra. Då jag sett "Hitta Nemo" så vet jag att även en liten sten kan stoppa även den mest kompetenta pumpen, så jag tänkte "titta lite bara".

Men mer om detta senare, för vi hade en dressyr-ritt att hålla i, på Mörtbol, på lördags-förmiddagen. Tvättmaskinen fick vänta lite. De blöta och tvättmedelsdränkta kläderna lyftes ut och klafsade ner i tvätthon.


Lördag morgon: Sofia trycker på ner-knappen på hissen och hela huset blir svart. Jordfelsbrytaren löser ut så fort motorn börjar jobba. Här kunde inte Nemo vara behjälplig och vi hade ju faktiskt en dressyr-ritt att anordra om ett par timmar! Sofia och rullen bars ner och hissen fick vänta.


Lördag förmiddag: Matilda och jag åker till Mörtbol och bygger dressyrstaket. Arne är dommare och Matilda skriver protokoll. 3 hästar kom. Staket bars tillbaka.

 

Ett ganska öde ridhus en lördag förmiddag.


Lördag eftermiddag: Jag kollar på hissen men hittar inget fel. Den fungerar nu perfekt igen.

Matilda mockar stallet medan jag plogar med Majoren. Mycket plogning har det blivit efter nyår. Håller på att glida ner i slänten och mosar nästan en kastanj-bäbis som vi satte i somras. Det hade kommit en del snö och lite orutinerat så lade jag upp en vall utanför stalldörren. När jag plogat färdigt så tänkte jag prata lite med Matilda i stallet och blev då uppmärksam på vallen. Den kunde jag ju lätt sparka åt sidorna!

Efter tredje sparken går höger knä ur led! Nej Kennet, foten pekade inte rakt bakåt, men ont gjorde det. Efter en timme, eller mer troligt 10 sekunder, så hoppade det tillbaka i led igen av sig självt.

På ett ben hoppade jag in i stallet, beklagade mig för Matilda hur ont jag hade och åt upp allt godis i sadelkammaren. Lärdom: tåfjutta snövallar, när du ändå har stålhättor. Bredsidor är kanske mer effektiva men farliga! Knäet gör sig fortfarande påminnt då och då.


Nu tillbaka till tvättmaskinen:

Ett aber med det hela är att tvättmaskinen står i ett hörn, med tummlaren ovanpå. Dessutom sitter en ganska fet radiator i vägen för att man ska kunna dra ut maskinen.

Först fick jag stänga av vattnet i huset, skruva bort tvätthon, plugga rören så att vattnet kunde sättas på igen, lyfta bort tvätthon, lyfta bort tummlaren, dra fram tvättmaskinen och lägga den på sidan. Då jag inte visste vilka verktyg eller VVS-saker jag behövde så fick jag linka fram och tillbaka till verkstaden onödigt många gånger.

Jag märkte upp vilka sladdar som skulle sitta var och skruvade isär pumpen.

Och minsan! En liten platt sten satt inkilad. Nemo hade rätt! Skruvade tillbaka pumpen och provade. Gick jättebra. I två veckor. Nu har den pajjat igen och jag har beställt en ny. Samma procedur med skruvande, pluggande och lyftande... Ingen sten att ta bort denna gång.

 

Söndagen blev mycket lugnare, med renovering "på tapeten". Matilda nämnde för ett tag sedan, liksom i förbigående, att vi just nu inte har något renoveringsprojekt på gång. Fasaden inväntar ju våren och kontroll av takstolar. Hon föreslog då att vi kunde titta lite hur golvet ser ut under laminaten i vårt sovrum. Vi hade pratat om det tidigare så det kom inte som en överaskning. Har man ett gammalt hus och en påhittig fru så finns det alltid saker att göra!

Tja, laminatgolvet slets loss och den i väggen fastskruvade garderoben likaså.

Döm om vår lycka när vi hittade ett ganska fint plankgolv!

 

Plankgolv med varierande bredd på både brädor och springor mellan.

 

När vi ändå höll på att skräpa ner, så tänkte vi att det är nog bäst att kolla hur timmerväggarna mår också.

Taklister, golvsocklar, gips, tretex, flera lager av tapet (varav de tre innersta var nubbade på timmret) och ett par kilo skruv och nubb togs ner. Lera och mossa trillade till golvet via mitt huvud. Modern isolering anno 1850. Väggarna var i bra skick. Ytterväggen är modernare i sin konstruktion, men både reglar, glasull och plast.

Nu sitter det nya gipsskivor på väggarna igen. Taket ska målas, nya lister ska upp, golvet slipas och målas och tapeter ska upp. Sen är det klart!

Plankvägg med spår av en dörr till kattvinden


Murstocken i sovrummet var övertapetserad. Det skulle bort naturligtvis. Det var ju inte bara tapet på, visade sig. Först ett par lager tidningspapper (från 8/2 1943, där jag fick lära mig "Att rosta kaffebönor är en konst, en ännu större att rosta ersättning"), sedan ett lager spackel och sist ett lager tapet. En spackelspade, varmt vatten, en svamp och en jäkla massa gnoende krävdes för att få bort allt! Jag kommer att behöva putsa på lite, där det satt löst.

 

Murstock frilagd efter 72 år! En rörspis kommer nog sitta där när allt är klart.


I onsdags blev det äntligen dags för Sofia att ta bort plattorna i knäna. Efter 4.5 år så har de gjort sitt och skulle väck. Med inskrivning på onsdagen, operation på torsdagen och hemgång först på fredagen så blev det en lite längre sak än vi trott. På onsdagskvällen var det fortfarande oklart om operationen skulle bli av, pga överbeläggning. Jag skulle blivit krontokig om vi var tvungna att åka hem igen på torsdagen utan operation!


Sofia mår bra och är just nu ganska glad att hon inte har någon känsel i benen! Hon fick en väldigt lätt narkos vilket också underlättade eftervården.

     

Vaken, fast bara lite, på uppvaket på ALB


 

Gamla titanskruvar och 8-plattor. Skruvarna är 24 mm långa! 4 i vardera knäet.


I salen hittade jag två lustiga krokar på väggen, en över varje säng.

Men jag vågade inte titta för nära, för de var endast till för personalen!


 

 Inte pilla! Det är faktiskt personalens krok!

 

När jag ändå är på gång och pratar konstiga skyltar, så finns det tillfällen där "vardagstestaren" kommer fram i mig. Denna lapp sitter på en bensinpump. Vad händer om man tankar mindre än 2 liter?

 

Stannar inte pumpen förrän efter 2 liter? Debiterar de för 2 liter även om man tankar mindre?

Eller kommer kanske det inbyggda alarmet att starta en siren, så att man får skämas?

Jag måste bara testa! Någon gång.

Av Mikael Sten - 22 januari 2015 18:42

Det är väl ingen hemlighet att jag vurmar för gamla jordbruksredskap. Bara för att bekräfta det så kommer här ett litet bond-poem:


Det bor en Ford på min gård

Blekblå och väderbiten

Särgad och ganska sliten

Vattensjuk olja som droppar

Batteri som är trött

Bromsar som inget stoppar

Och en sits som är nött

Skumögda lysen som inget hjälper

En takdroppande hytt från Klippan

Ifall man stjälper


En gång det finaste man visste

Var nog inte den förste, men skulle bli den siste

En klenod som vårdats ömt

Som nu de flesta verkar glömt

En arbetskamrat under långa dagar

Ute i fält, på vägar och i hagar

Dragit och knotat, aldrig klagat

Fastän kolven sotat och färgen flagat


Ganska liten, men ändå lagom stor

Gläds jag, som de före mig

Åt min Fordson Major

Av Mikael Sten - 8 december 2014 17:40

Tack alla ni som kom på glöggkvällen i lördags!

Det var väldigt trevligt, fastän jag inte hann prata med alla så mycket som jag hoppats på.


Johanna sliter med årets julkort.

Jag insåg att jag måste beställa toner till skrivaren och hoppas att jag får den innan korten ska skickas!


På InkClub har de nu 25% REA på massa toner! Passar ypperligt!


Gå in och beställ nu på hemsidan. Klicka bara på deras reklam-banner.

http://tegnebolgård.se/wp/


Ha det bra!

Mikael

Av Mikael Sten - 2 december 2014 19:47

Nu har det hänt saker vill jag lova! Undra på det: det var ju länge sedan sist, eller hur?
I slutet av sommaren fick vi ett trevligt mail, där en kvinna gärna ville komma och hälsa på: hennes pappa hade bott på Tegnebol som barn runt förra sekelskiftet!
Hon hade med sig en "dagbok" och ett par foton. Väldigt roligt att få lite mer historia om gården, inte bara namn och foton utan även beskrivninngar av det dagliga livet!
De gamla fotona kommer att läggas upp på hemsidan, så fort jag får tid över.


Våtmarken har blivit en sjö, med hjälp av lite grävande och fraktande maskiner.

 


Matilda och jag fick flytta både får- och el-stängsel. Vi satte oss och pustade ut, med fötterna i det blivande vattnet (som fortfarande inte syns till, förutom som små regnvattenpölar). Lite fika i form av te, kaffe och en liten liten glasstrut kunde vi unna oss efter mycket borrande, bankande och snördragande.

 


Matilda och jag traskade runt i skogen ett par timmar, men lyckades inte hitta en enda ätbar svamp. Eftersom vi är så EXTREMT dåliga på svampar, så skulle vi bara plocka det vi kände igen (kantareller), därav det skrala resultatet. Däremot hittade vi fina ängs-champinjoner i hästhagen.

 


Vi har tagit ett par uteritter med Saga. Både Sofia, Linnea och jag har ridit henne. Hennes "rundhet" börjar försvinna, men fortfarande finns lite för mycket häst att spänna sadelgjorden runt. Efter ritten får man alltid fika i sadelkammaren.

   


På Gösta Gödselspridare så plockade jag ju bort "matar-kejdan" för att kunna borsta av och olja den, samt olja trägolvet. När kejdan sattes på plats igen hade jag lyckats slå knut på den! Usch så jag svor då!

 


Matilda gick loss med skyltar i stallet: både fåren och katterna fick varsina namnskyltar. Ordning och reda ska det vara!

 

Det uppmärksamme ser att Sigrid passar på att äta ut Murres skål, när hon tror att ingen ser.


Fasadbytet har gått lite framåt: avloppsavluftningsskadan är åtgärdad men problemet vid påbyggnaden får vänta tills i vår, då jag måste gå igenom undertaket för att kolla och åtgärda två takstolar. Däremot fortsatte jag på kortsidan, vid utbyggnaden. Med Jespers byggnadsställning gick det mycket lättare och säkrare att arbeta!


Matilda köpte en STOR ljuslykta från Partylite. Den är delbar och underdelen kan man fylla med dekorationer. Det gjordes. Nu har vi lite vildmark inomhus.

 

Jag tänkte att vi kunde ha en guldfisk i den. Eller kanske lite sand och en traktor? Eller godis. Eller en hamster. Idéerna är lika många som de är oigenomtänkta.

Johanna fyllde 16 år och grattades sedvanligt med tårta på sängen och tårta med släkten senare på dagen.

 


I två veckor framöver är vi hundvakt åt en bekant (vi vaktar alltså hunden, inte bekanten. Det är inte hunden som är bekant, men ja, ni förstår nog...). En liten svart Fransk bulldog-tik rusar nu runt och runt i huset. Om ni inte vet hur en Fransk bulldog ser ut, så kan man säga att det är en blandning av E.T och fladdermus.

        


Som vanligt: hör gärna av er om jag glömt skriva något som ni vill veta mer om.

Ha det bra så hörs vi senare!

Av Mikael Sten - 27 augusti 2014 20:33

Nu är skolorna igång igen och nya och gamla rutiner börjar sätta sig.

Lagom tills att Johanna träffade de nya klasskompisarna så blev hon av med både tandställning och glasögon.

Som vanligt blir hon JÄTTEBRA på bild...

 


Geisha var två svängar på hästrehab i Kvicksund. Lite massage och kotknackeri så var hon en helt annan häst. I alla fall i höfter och kors. Nu snurrar hennes ben inte ut åt sidorna när hon springer: de håller sig UNDER hästern! Hennes fjompiga arab-dive-lynne är tyvärr oförändrat. Sadlarna som Matilda använder dömdes raskt ut. Nu letar hon förtvivlat efter en ny. 


Sixten och Saga fick koafyren fixad. Sixtens lockiga föl-man föll med stor sorg till golvet.


 


Vi fick rädda Fille Fladdermus ifrån regnet förra veckan. Han satt ovanpå dörren till stallet och trillade ner i gödselstacken när Johanna öppnade. Han var helt plaskvåt och fräste ilsket när jag lyfte upp honom på det torra. Kanske hade han bara vatten i näsan och ville inte alls låta elak...

Nosen är till vänster, pekandes nedåt mellan två äppelkinder. Det kan vara lite svårt att se, troligen även för andra fladdermöss.


 


Den lilla, eller kanske stora (jag har inte tagit bort allt kexigt ännu) fuktskadan under taket visade sig komma från avluftningen av avloppet. Det röret saknade huv och regnvatten letade sig in på fel sida: utsidan fast på insidan, liksom.

Lyckligtvis har inte takstolen tagit skada, för den sitter fästad i stocken ovanför.

När jag tog bort undertaket på takfoten, så såg jag också att någon tidigare sågat av eventuella krusiduller på takstolarna för att få en slät yta att spika undertak på. Synd och skam!

Dessutom ser vi att huset tidigare förmodligen haft knutar, vilka nu även dessa är bortsågade. Det är inte lika synd och skam, bara väggkonstruktionen fortfarande håller!

 


Mamma, Sigrun och Hasse kom på oväntat besök, på väg hem från Linköping. Lite rundvandring och fika hanns med innan Fabriken kallade.


Och så undrar ju alla: hur går det för Gösta Gödselspridare?

Jodå, alla rörliga delar har fått fett och olja och snurrar så fiiiint! Matarkedjan på golvet (den har säkert ett namn) har jag avlägsnat för att kunna olja trägolvet. Denna kommer senare att borstas med stålborste, men jag tror nog det känns lite som överkurs att måla den röd.

Hittade original klistermärken på eBay. Jag får se om jag införskaffar dem. Målet är ju inte att återställa den i originalskick, även om det vore snyggast när jag skjutsar Johanna och Sofia på studentflaket om några år...


Av Mikael Sten - 12 augusti 2014 17:36

Hej och välkommen tillbaka till Dyrshettis!


Pga utrymmesproblem på http://www.tegnebolgård.se så kommer jag nu att fortsätta bloggandet på den ursprungliga platsen. Tillbaka där allt började, alltså. Med en shettlandsponny som med tiden har blivit ganska dyr! Matilda fortsätter envist att hävda att lilla Loppan inte kan vara ansvarig för allt här i världen, men nog är hon väl ändå anledningen, ja själva roten till där vi är idag? Men fortsätt gärna att titta in på hemsidan då och då. 


Det är ju, som vanligt, ganska länge sedan jag skrev något nytt. Här kommer i alla fall en summering av vad som hänt i sommar. Säkerligen har jag glömt något: kommentera gärna det i så fall, så kan jag komplettera senare. Jag stödjer mina minnen på de foton jag har i telefonen, så där den inte är och dokumenterar, ja det har inte hänt! Fotografiskt minne kallas det visst!


Vi firade Nationaldagen med ett Garden Party, vilket har blivit lite av en tradition.


Våra gamla äppelträd ger lite frukt i år. Här en Apple-skrutt.


En varm eftermiddag fick vi ytterligare djur till gården. Ett par tusen faktiskt! En svärm bin satte sig på väggen till pannhuset och kröp in. Grannen som är biodlare kom förbi för att se om det var hans bin som svärmat och om han kunde locka ut drottningen. Men det var troligen inte hans och drottningen tyckte tydligen att hon hittat en riktigt bra lya, så hon valde att stanna.


Jag hyrde en golvslip en helg och gick loss på Linneas golv och hallgolvet uppe. Efter slipning, målning, slipning, målning, lackning och lackning så var jag äntligen klar!

Hallgolvet:

Linneas golv i julas:


Linneas golv ditlagt och lackat:


Sedan skulle det målas tak och klistras upp renoveringstapet på väggarna, som fick en Skogsbärsröd kulör vilken Linnea valt själv.

 


Höskörden bärgades utan ploblem. Nästan 16 ton fick vi upp, vilket är 4 ton mer än vi behöver. Om någon vill köpa analyserat hö i småbal, kontakta Matilda! Stort tack till alla som hjälpte till!!


Björkviks Ryttarförening anordnade Pay & Jump på vår gård. Matilda byggde hinder, ibland med hammare och spik.


5 starter blev det. Inte mycket, men en bra början till något stort! Det blir ju fler tillfällen. Linnea hoppade på en väldigt motsträvig och otränad Lollipop.


Sedan drog övriga familjen till Gotland ett par dagar medan jag lämnades att snickra på diverse saker. Jag hade en ganska lång lista att göra, men överst stod "Fixa taket på hönshuset" som ju stått utan tak hela vintern.
Först skulle takstolarna resas och festas lite för, sedan skulle undertaket spikas, pressenning läggas på plats för att skydda mot regnet som aldrig kom, för att dagen efter ta bort den igen, nockbräda fästas, pappen på, strö- och bärläkt spikas, tegelpannor bäras upp och hängrännor fästas. Vid det laget hade Matilda kommit hem och hjälpte till. Nu är det bara vindskivor, innerväggar, inredning och lite fönsterrenovering kvar.


Jag har nog aldrig jobbat så långa dagar, i så hög värme och varit så trött i kroppen som när familjen gottade sig på Gotland och jag slet med hönspalatset!


Trappräcket grundmålades. Sedan blev det samma slipning/målning/slipning/målning/lackning/lackning som på golven, för trappstegen. Bra bild saknas...


Vi var på loppis och klappade kamel, dromedar och alpackor. Då hittade vi även en vällingklocka som ska sättas upp på lämpligt ställe. Den stod visserligen VÄLDIGT långt ner på min att-göra-lista, men nu bara råkade vi hitta en. Jag återkommer när den är uppsatt.


Då betet började bli lite tunnt i hagen, fick vi öppna till en orörd del som vi har eldat lite sly och pinnar i tidigare. Alla hästar tyckte att askhögen var ett JÄTTEBRA ställe att rulla sig på. Förmodligen var det Sixten som lurade alla att prova. Han är sånn.


Den årliga bakluckepizzan åts tillsammans med getingar på en ås med Eriksberg som utsikt.


Gödselspridaren Gösta flyttade in på gården. Han är av rasen McCormick International S-200. Ålder okänd. Han fick en rundtur för att se sig omkring lite och parkerades sedan i "ridhuset". Han behöver lite kärlek och omvårdnad innan han kan arbeta, men det ska nog gå bra.


Fasaden på framsidan har plockats ner, i alla fall delvis. Ny panel har satts upp, i alla fall delvis. Lite överaskningar hittades i timmret: två igensatta fönstergluggar på övervåningen och 3 ställen med vattenskador uppe vid takfoten. Det blir lite omväxling att byta timmer i takhöjd i stället för golvhöjd! Fredrik nämnde liknelsen med Kinderägg en gång i tiden. Den gör sig påmind då och då.


Jag satte dit kniven själv. Den satt inte där från början men borde inte kunna sitta där alls!


En bekant kom moloken in och meddelade Matilda att hon kört på vår grävling. Adjöss Gruffe.


Tack och adjö för denna gången!

Presentation


Hon sa: "Det blir MYCKET billigare att köpa egen häst!". Jag sa: "OK". Jo pyttsan det blev! Läs hur det går på Gården!

Senaste inläggen

Omröstning

Hur ofta besöker du Dyrshettis?
 Flera gånger om dagen
 En gång om dagen
 En gång i veckan
 En gång i månaden
 Bara när det skett en uppdatering (jag har en sån där "pling" i telefonen)
 Jag vet inte hur jag hamnade här. Första gången faktiskt...

Sök i bloggen

Kategorier

Gästbok

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2017
>>>

Arkiv

Besöksstatistik

RSS


Skapa flashcards