dyrshettis

Senaste inläggen

Av Mikael Sten - 14 oktober 2011 08:18

Nej nu jäklar!


Någon har tagit två av våra hästar!

Inte någon av de levande, utan de som satt på våra grindstolpar.


De gapar nu ödsligt tomma och nakna.


 


"Det här ska någon få fan för!", som Håkan (Sunes brorsa ni vet) brukar säga...

Av Mikael Sten - 13 oktober 2011 07:29

Blev så himla trött på att höra samma låtar om och om igen på radion!


Letade som en besatt efter någon radiokanal som spelade en låt jag aldrig hört: Rix FM, Bandit Rock, P3, P4, AHA! En ny låt med Nickelback, som jag inte hört tidigare!

Riktigt bra faktiskt! Det visade sig vara deras programpunkt "Morgonenes nya låt". Efter det nyheter, sport och mer gammal musik.


Till slut fastnade jag på P2, där jag fick lyssna på Händel och annat klassiskt hela vägen mellan Sille Krog och Södertälje. Enbart i desperation och ren trots mot mina vanor.

Ett citat poppade upp i huvudet:

"När jag kom till ett vägskäl, valde jag den väg jag inte kände och berikade mitt liv"

Av Mikael Sten - 12 oktober 2011 21:04

I helgen blev det inte mycket gjort. I alla fall inte i hallen/grunden/gropen.

Matilda åkte till Malmö på konferens med Svenska Handikappidrottsförbundet. Jag blev lämnad ensam med gården, barnen och hästarna. Och allt jobb jag har att göra...

Nåja, Sandra hjälpte till med mockning, insläpp och bandagebyte, så helt ensam behövde jag inte klara allt. Som tack skruvade jag upp en bänkbelysning i gästhuset, så de kan se lite bättre när de lagar mat.


Jag tog Linnea och Amanda till ridskolan på lördagen. Enligt listan på boxväggen så skulle både Linneas häst och Amandas häst gå lektionerna före och efter oss. Perfekt! Då skulle jag slippa både på- och avklädning av hästarna.

Eftersom jag glömt Linneas ridstövlar, så fick hon låna Amandas jodpurse. De var en aning trånga, men fick fungera bättre än foppa-tofflorna i 45 minuter.


Efter Linneas lektion så får vi en fikapaus på 45 minuter, innan det är Amandas tur. "Skönt att slippa sadla på någon häst" tänkte jag, när vi satt och fikade i bakluckan på Vivaron, i skydd från snålblåsten.

När vi senare gick ner till ridbanan upptäckte jag till min fasa att den ungjäkeln som skulle ha ridit Anna på lektionen innan var sjuk! Anna gick inte alls lektion och var inte det minsta sadlad eller förberedd! Inte ens vidtalad eller tillfrågad, såvitt jag vet. Vi fick lösa det genom att ta en annan kuse som annars skulle fått gå och vila.

Nåja, tänkte jag. Ingen skada skedd. Amanda red jätteduktigt på Julle också.

Oredan blev när nästa barn kom och letade efter Anna! Hon skulle ju ha gått lektionen innan! Julle, som nu var så trött att han nästan ålade fram, fick gå ytterligare en lektion. Gissa om han sov gott den natten!


Innan Matilda åkte så hade hon stängslat in alla infarter till gården. En massa rallybilar skulle swuscha förbi en liten bit bort och vi hade blivit förvarnade om att åskådarna parkerar precis var som helst! När jag åkte till ridskolan stod 4 bilar utmed vägen, vid vår tomtgräns. När jag kom tillbaka stod det 44!


Väl hemma igen så fick jag fixa lunch, ta bort koner, stolpar och elband och sedan till slut gräva ut 20 hinkar jord och lera.


På söndagen fick vi besök av Monica, Sivert, Fredrik och mamma. Vi hade pratat tidigare om att de kunde komma och hämta ett lass från gödselstacken och nu kom de med ett släp. Jag hade hoppats på ett lastbilssläp, men men... De får komma fler gånger istället.


De hade fika med sig. Johanna tryckte i sig det sista av frukosten lagom tills fikat dukades fram.


Sedan kom Paul och lämnade av en del saker som han inte behövde över vintern. Inte för att vi heller behöver dem, men i alla fall... Ett par flaskor svartvinbärssaft och sylt hade han också med sig.


Sedan hämtade jag Matilda vid tåget i Katrineholm, vi åt middag och gick och lade oss.


Missa inte den nya frågan till höger!


Av Mikael Sten - 3 oktober 2011 21:37

Nu är det länge sedan jag skrev något. Igen! Förlåt, förlåt...


Kusin-Amanda fyllde år, med kalas samma helg som Matilda var på Rockelstad och lärde sig lite om inkörning av unghäst. Sofia och jag var också inbjudna till en Scout-träff i Katrineholm och Amanda och Linnea skulle på ridskola. Amande hade också fått en kalasinbjudan från en i klassen. Allt på samma dag!

Vi fick hoppa över Scouterna och kompiskalaset.

   

Matilda och Sandra tog ut Geisha på ridbanan. De provade att hänga och belasta ryggen lite, men Geisha var så ko-lugn som ett arabsto nu kan vara. Nästa dag satte de på sadeln och Sandra fick sitta upp och rida ett varv. Det gick jättebra!

Ytterligare en dag senare så tog de ut kusen i skogen. Det gick INTE bra!

Känsliga läsare varnas för kommande bild...

Hon hittade ett hål mellan två stenar, vilket hon ville se om hoven passade i!

Det gick bra att komma ner, men inte upp. Huden på hennes delikata och känsliga höger underben skars upp och fick sys.

Fastän hon fått dubbel dos lugnande, så var hon en besvärlig patient! Stygnen fick sättas snabbt och stort.


Nu får vi byta förband varje dag och hon har fått antibiotika och smärtstillande i en vecka.

Inget mer springa i hagen eller tävla med Winnie runt dungen ännu på ett tag!

Men lindorna är i alla fall rosa och fina.Nu i helgen fick vi en del besök: på lördagen kom Ann-Marie och Bernt och fällde det päronträd som redan fällt en stor gren. Ebba och Ellen var också med. Och lekte med barnen alltså, inte fällde trädet.

Det jobbades så flitigt att jag ju inte kunde  vara sämre! Jag grävde, flyttade stenar, bar hinkar med (förvånandsvärt torr) jord och satte i nya linoljade balkar som håller trappan. Jag kände mig ganska nöjd med lördagens arbete!

 


På söndagen åkte besöket hem och ersattes av ett annat besök: mamma, Jörgen, Ingela och Kennet. På förmiddagen blev en del gjort men när de kom med lunch så blev det matdags, rundvandring, djurklappning, fika och traktorkörning.


Jörgen fotade en del och fåren blev ganska närgångna.

     


Ibland mycket närgångna!  


Kennet fick en tur med Majoren. Först körde jag och sedan fick han ta en tur själv.         

Majoren har fått två leksaker: en betesputs och en gräsharv. Jag misstänker att han är lika prylgalen som hästarna är...


På kvällen tog jag ut Tore och samlade upp tre vagnar med gräs och löv. Uppsamlaren, som dras efter Tore och vars borste drivs av hjulen, susade omkring som en bålgeting. Ju högre hastighet desto bättre uppsamling av det något fuktiga gräset. Jisses vad det skumpade!

Av Mikael Sten - 22 september 2011 20:33

Äntligen kom vi iväg till Bomans och fick använda det presentkort som jag fick när jag fyllde 40. Det hade egentligen gått ut, men det var inget snack om att det inte skulle gå att betala med.

Vi åt Brioche, gravad vildand och marängmedhasselnötglass. VÄLDIGT gott, men en aning för lite...

Mamma var här och tog hand om barnen. Sandra tog hand om hästarna.

Från hästryggen ser man tydligen väldigt bra, för Sandra var över och lämnade en kasse med svamp som hon plockat!

Matilda har en förmåga att framkalla regn! Bara hon sätter sadeln på Pelle, så öppnar sig himlen!


Saaben som fick nedslag på besiktningen, pga av skadade framdäck, fick däcken bytta och framvagnen inställd. Det Bilprovningen missat (och kanske tänkte ge nedslag på på ombesiktningen och tjäna ännu pengar?) var att de inre styrlederna var så glappa att det inte gick att utföra en framvagnsinställning. Nya delar inhandlades och sattes dit av vår numera ganska välanlitade bilmekaniker.


På ombesiktningen gick det bra, även om de kommenterade att "torkarbladen borde nog bytas snarast". Jag poängterade att det bara var ett problem när jag använde dem, inte annars. Det var ingen förklaring som han ens bemödade sig att slösa ord på. Bara ett ont öga...


När jag skulle hämta Majoren så ville han inte starta. Batteriet var slut...

Generatorlampan har ju lyst, precis som framlysena, så kombinationen "el ut - ingen el in" tog till slut ut sin rätt.

Skrev ut en liten beskrivning hur man kollar laddregulatorn idag. Skönt att ha en hobby!

En lampa som inte fungerar så bra, är vänster positionsljus. Ja, det högra saknas helt, så det fungerar ju uppenbarligen inte, men det vänstra har "en något defekt reflektor" bakom glaset:


 

Men lite glad blev Majoren när hans nya leksaker från Kellfri kom med lastbil: en betesputs och en gräsharv. Ska bara hitta en toppstång med sprint, så blir det nog fint i hagarna och på ridbanan.

Han som lastade av grejjorna antog nog att Majoren skulle lyfta ner sakerna från släpet, men det slutade med att han fick göra det själv med sin handtruck och bakgavellyft.


Grundjobbet går långsamt framåt. Vi lånade en "spaklyft" som vi kopplade till dragkroken på bilen, för att få de stora bumlingarna på plats i grunden.

Fortfarande har det inte kommit in en droppe vatten, efter Tommys och mitt arbete med dräneringen. Jäklar vad vi är bra!

Av Mikael Sten - 12 september 2011 21:25

Nu börjar hösten närma sig! De gula löven faller (troligen är den gula färgen jättetung!), det står bilar vid varenda liten vägsnutt med svampletande ägare och fåglarna övningsflyger i plogformation. Dock ännu inte söderut.


I helgen kom Tommy och hjälpte mig att gräva klart dräneringen. Vi kunde sänka den högsta punkten med nästan 10 cm, utan att äventyra fallet. Jag susade till Cheapy och köpte ny slang, som var ganska bångstyrig.


  Singlet som jag mödosamt forslat bort, forslades nu lika mödosamt tillbaka och lades i "korven" av fiberduk, som sedan täcktes med ett nytt lager singel.


 

Det regnade en del idag, men inget mer vatten har kommit in i hallen. Kanske gjorde vi någonting rätt?


Linnea lastade alla syskon, kusiner och moster på Tores kärra och körde runt under Matildas översyn. Fort gick det, så kameran hann inte få skärpa någonstans. Leia sken som en stor sol!


 

Jag tog Majoren och harvade ridbanan. Det hann bli lite mörkt, så Matilda tände den enda fungerande lampan på ridbanan och jag märkte till min förvåning att Majoren har fungerande lysen! Eller i alla fall ett... Då blev jag lite glad!


Matilda tog en ridtur för instruktör. Naturligtvis regnade det! Det gör det alltid när hon ska träna.


Eftersom Saaben fick nedslag på besiktningen, för skador på framdäcken, så fick jag beställa nya däck, lite tidigare än jag väntat mig. De kom i fredags så nu har jag bokat in byte av dem. Och en framvagnsinställning.

Av Mikael Sten - 5 september 2011 21:30

I helgen gav sig Matilda och Linnea ut och plockade svamp. De hade sett en del från hästryggen och hoppades att de fanns kvar.

En del kantareller och karljohan plockades, men den sistnämnda var för dålig för att tillaga. Men kantarellerna fungerade utmärkt till lövbiff och ris.

 

Vi märkte att vi nog är ganska dåliga på att identifiera olika svampsorter trots svampboken!  Det vara bara kantarellerna och svart trumpetsvamp som behölls.


Matilda och Sandra drog också iväg på en ritt igen. Sist blev det ju lite väl långt och lite väl många omvägar, men det skulle det minsan inte bli denna gång! Det tog i alla fall nästan 3 timmar denna gång också!


Ett stort brak hördes en dag! Det första jag kom att tänka på var att min tillfälliga (nåja...) stöttning av innetrappan nu hade gett sig och alltihop trillat ner i gegghålet i hallen, det andra jag kom att tänka på var att lösdriftens stöttor nu givit med sig och 10 ton hö nu låg där stallet en gång stått. Men båda var som tur var fel: en stor gren från päronträdet  närmast huset hade trillat ner, delvis på husgaveln. Inget gick sönder (förutom trädet då) och det blev jättelätt att plocka päron.


Eftersom jag misstänkte att dräneringen antingen var väldigt dålig eller saknades helt på framsidan, så började en grävsession på lördagen. Jag hittade faktiskt ett dräneringsrör, men bara ca 10-20 centimeter under markytan. Dessutom saknas markduk som ska hindra att sand och jord sätter igen de små hålen på rören OCH fallet är helt fel på en del håll, bland annat framför ytterdörren, där vattnet troligen rinner in i hallen!      Nu är hela dräneringsröret firlagt, singelhögen har nästan fördubblats och jag har rejält träningsvärk i armar, axlar och baksidan av låren!

 

Matilda hade bokat en ridlektion som sedan bokades om till idag. Stort misstag! Lektionen hölls i hällregn, i en timme! Men Pelle och även Matilda var duktiga!


Annars har alla varit ganska passiva i helgen, pga begynnande förkylningar.

Av Mikael Sten - 1 september 2011 21:04

Skolan började och Johanna kom iväg med bussen som hon skulle. Och hem också, för det mesta. Hon åkte hem till en kompis en gång, men det var meningen.

Amanda åker buss med Linnea och Sofia och känner sig nog ganska stolt!


Linnea och Matilda deltog i sina första ridtävlingar. Hoppning för Linnea och hoppning och dressyr för Matilda. Det gick jättebra, även om hästarna var lite väl taggade och ryttarna lite väl nervösa. Jag började leta efter en dränering och hittade faktiskt ett nedgrävt rör. Nu ska jag bara fortsätta att gräva upp det för att se var det börjar och eventuellt skarva på det och lägga det djupare. Det är ASJOBBIGT att gräva i singel. Hade troligen varit lättare om det inte legat någon dränering alls och det bara varit lera och jord att gräva i...


Det stora stenen under trappan drogs bort med hjälp av Majoren.
Fick såga bort den stora tryckta balken som trappan vilade på, för att få undan stenen, men efter att ha reglat upp trappan temporärt så slutade den att knarra!Den tryckta balken var bara ett poröst skal på utsidan.Nu ska bara de nya balkarna på plats och det ska grävas ut lite mera, så ska singlet läggas på plats. Ja just det: grundmuren under dörren, där betongtrappan en gång fanns, ska byggas upp också. En rörmokare var och drog om värmerören så nu är det fritt fram att bygga den nya blindbottnen och reglarna.


I veckan var jag på kurs i tre dagar och blev "strandsatt" lite hastigt i Stockholm. Kom på att jag skulle få tillbringa 6 timmar och 30 mil i bil om dagen att resa fram och tillbaka så jag antog Jespers stående erbjudande att sova över. Fick köpa lite förnödenheter: 2 skjortor, underkläder, deo, tandborste och tandkräm. Förmodligen antog kassören att jag nyss blivit utkastad, av det medlidande leendet att dömma...


En av kvällarna var Matilda på styrelsemöte med SHIF så mamma (eller farmor, beroende på vem man frågar...) var barnvakt. Linnea ringde på kvällen och påtalade att kyl och frys inte längre visade några siffror eller lyste då man öppnade dörren. En kort felsökning av farmor visade att det i alla fall inte var jordfelsbrytare eller proppar som slagit ifrån.

När Matilda senare kom hem konstaterade hon att även viss belysning och även pumpen till brunnen inte fungerade! Propparna på inkommande el byttes utan resultat.

På morgonen så ringde jag ut Vattenfall som kunde konstatera att det brunnit i en av de inkommande propparna! En elektriker kom ut och bytte allt svart. Brandorsaken är okänd...

Presentation


Hon sa: "Det blir MYCKET billigare att köpa egen häst!". Jag sa: "OK". Jo pyttsan det blev! Läs hur det går på Gården!

Senaste inläggen

Omröstning

Hur ofta besöker du Dyrshettis?
 Flera gånger om dagen
 En gång om dagen
 En gång i veckan
 En gång i månaden
 Bara när det skett en uppdatering (jag har en sån där "pling" i telefonen)
 Jag vet inte hur jag hamnade här. Första gången faktiskt...

Sök i bloggen

Kategorier

Gästbok

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2017
>>>

Arkiv

Besöksstatistik

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se