dyrshettis

Senaste inläggen

Av Mikael Sten - 21 augusti 2011 22:12

Jaha, nu har jobbet börjat igen och det märks på bloggfrekvensen...


Ridskolan för Linnea och Amanda har också börjat och de tyckte det var jättekul och Amanda fick mycket beröm!


Matilda fick också hon en ridlektion. Vi har hittat en "granne" som ger ridlektioner hemma (jättebra, eftersom Pelle och transporter inte kan nämnas i samma mening, utan protester från kusen!) och Matilda fick en ordentlig omgång i helgen. Kommer säkert att kännas i kroppen, både Matildas och Pelles!

Dagen innan kom lärarinnan och red Pelle, för att se "vad det är vi arbetar med".


Vi tog en liten utflykt på okända vägar och stannade till och åt "bakluckelunch" på en liten skogsväg. Jag hittade ett par bra stenar, som hade perfekt kilform till grunden.

Det är bra med stora utrymmen i bilen. Alla borde ha en Vivaro. Den rymmer troligen en hel trio med kontrabas och allt!


En annan utflykt på okända vägar utförde Matilda och Sandra. De skulle göra en liten ritt mot Eriksberg och var borta i nästan 3,5 timmar! De var nog faktiskt lite vilse, även om Matilda säger att hon har väldigt bra lokalsinne...


Sista syllen är nu äntligen utbytt, efter mycket svärande, omilt bankande och lite lyft med domkraften.Så här fin var stocken som låg längst ner. Man ser tydligt vilken del som haft kontakt med den putsade grunden. Jag börjar hålla med Matilda att vi ska ta bort all cement och ta fram de nakna stenarna i grunden.


Jag trodde jag skulle få loss en stor stenbumling, som ligger i vägen för avfuktaren, som ska placeras under trappan. Men det verkar vara ett större projekt än jag trott! Det är gigantisk och jättesvår att få en kätting runt!


I dag kom Stormens ägare med familj på besök. De hade inte träffat honom sedan 2003 och detta besök var ett sista förväl. Nu står vi som ägare på honom!


Nu i veckan som kommer börjar skolan igen. Johanna ringde till en kompis och de lekte hela dagen. Säkert mycket prat om nya skolan och klassen, bussresan dit och annat.

Vi tog en tur till Ikea och köpte ett skrivbord och en bättre stol till henne. Nu finns bra förutsättningar för flitigt läxläsande!


Nya katten Devlin har blivit en riktig bondkatt hos oss. Det verkar bara vara Beppe som har lite svårt att tåla honom ibland.             

En reflektion till angående att banka i väggar med slägga:

en vägg har två sidor: den man bankar på och en annan. Den bankar på har man ganska bra koll på, men den andra sidan är lite okänd. I vårt fall sitter det en vägghylla med lite saker i. Bland annat låg där en porslinstallrik som matchade en ljuslykta. De matchar inte så bra längre. Jag påpekade att jag kanske kan få lyktan att passa tallriken, om den får stå kvar i hyllan ett tag till, men fick inget vettigt svar på det...


Alltså: kolla och säkra baksidan av väggen INNAN du går igång med en slägga eller tigersåg på den! 


Vad tror ni om denna information, som finns på vissa bensinpumpar:

  "Extra safety protected" kan jag bara översätta med "Extra säkerhetsskyddad", dvs "Väldigt skyddad mot säkerhet".

Men det kanske bara är en som jobbar med Test och Verifiering som reagerar på sånna här formuleringar?

Av Mikael Sten - 9 augusti 2011 20:51

Sitter nu och suger på en espresso från min Tassimo-maskin, som jag för övrigt är väldigt nöjd med, med tända ljus och halvrädda barn och lyssnar på åskan.


Nu har Tegnebol Gård blivit med traktor!

En Fordson Power Major -60 anlände straxt efter lunch idag. Vi hittade den på Blocket i Eskilstuna. När vi tittade på den ett par dagar tidigare, så fick vi punka när vänster bakdäck kalvade av! Annars fungerade allt ganska bra, så vi blev inte avskräckta. Nya, eller i alla fall bättre begagnade, hjul sattes på och de gamla följde med på köpet. Och en snöplog och snökedjor.

       

Assistance Kåren fick hjälpa till med transporten.
Ok, det är kanske ingen direkt skönhet just nu, men vänta bara!


När jag satt och bekantade mig med Majoren, så blev jag uppringd av en headhunter från Stockholm.


Amanda tog en ridtur alldeles själv på ridbanan. Matilda gick före, så Lilleman (Stormy Weather) följde efter som en hund. Hon hävdar, precis som jag, att hon redan kan rida.

      


Pelle-Pelletspanna fyllde 10000 drift-timmar härom dagen. Stort grattis!

Av Mikael Sten - 7 augusti 2011 21:56

Vi tyckte lite synd om fåren när det regnade och var het sol, om vartannat. Så vi tog två timmar att röja ut det gamla garaget och gjorde ett fårhus åt dem.

Hela huset är i otroligt dåligt skick, men jag tror det duger åt fårna en stund.

    

Här är liggplatsen färdig och Matilda lockar med "fårenafårenafårena!" och "bäää!".Linnea och kompisen Alva kom hem med tre svalungar, som fallit till marken med bo och allt.

De (svalorna) fick sova i hönshuset men på morgonen var två av dem borta.

Den sista dog senare på dagen. Det är väldigt svårt att fånga levande myggor och flugor att mata med!

 

I slutet av veckan rev jag verandan och hackade bort betongtrappan.

      Lite tomt och luftigt blev det, men nu kommer jag åt att ta bort den ingjutna syllen. Allt trä som hade kontakt med betong, var helt porös och kunde dammsugas bort! 

I likhet med Bygglov, så sa Matilda att "nu ska vi åka på hemlig resa". Vi tog en kort biltur till Vrå, en stenåldersby som byggts upp.

Där tog vi lite fika och plockade blåbär.

     

Jag har ju även som mål att lära mig rida under semestern och nu tänkte jag att det var dags!

En halvtimme på ridbanan med Pelle och Matilda så var det klart!

 

Fast jag tror nog att både Matilda och Pelle har en annan uppfattning...


Det kom en ny katt till stallet! Det är den förra grannens katt, som absolut inte ville flytta och bli en innehatt i Katrineholm. Han heter Devil, men jag kommer kalla honom Devlin, får det låter mycket snällare och det passar bättre på honom.


När jag fick en ledig stund fick jag leka rörmokare: kranar sattes upp utanför boxarna i stallet, vilket kommer rädda Matildas rygg. Vi tackar Stall Nystene i Vagnhärad för inspirationen!

 

Dessutom bytte jag blandare i spolspiltan. Den gamla, som ersatte det som frös sönder i vintras, gav inte kallvatten, utan blandade alltid in varmt.

Dessutom fick jag byta vattenutkastaren på huset, som fick för sig att inte vilja stängas av.


Sista semesterdagen tog vi en lunch på en pizzeria i Nyköping.

 

Ett par reflektioner så här långt:

  1. Uttrycket "gräv där du står" är INTE applicerbart! Bättre är "gräv där du stått". Det har varit skitjobbigt att gå omkring i stora hål, bland rör och el kablar och dessutom inte nå så högt som man vill!
  2. "Less is more". Detta gäller inte bara vil snöplogning, utan även när man bilar bort en betongtrappa. Ta mindre bitar så lossar de lättare. Försöker man ta bort en för stor bit, så blir det bara en massa hål, men biten lossar inte.
  3. Om det finns en elkabel i ett trångt utrymme, så kommer man att fastna i den, antingen med fötterna eller med kniven som sitter på benet i snickarbyxan. Detta gäller även vattenslang och troligen även slangar för tryckluft.
  4. Om man drar ur kontakterna ur sladdvindan, så kommer man att trampa på dem. OCH de kommer att bli böjda!
  5. Använd hörselskydd när du drar ut spikar!

Nu är semesten slut, men långt ifrån allt arbete! Inte ens det jag skulle klara av den första veckan är färdigt! På Bygglov så hade man gjort allt på 4 dagar och dessutom fixat till gårdskontoret, en klätterställning till barnen och en massa kuddar i olika färger!

Dagens omröstning:

är det dags att ringa TV4?

Av Mikael Sten - 1 augusti 2011 09:16

I fredags tog vi en liten semestertur (?) till Mjölby.

Jag hade ringt ett isoleringsföretag (MB Isolering), som sa att det gick bra att hämta på deras lager, fastän de egentligen har semesterstängt. Nu har jag 5 balar med Ekofiber som ska vara bra mot allt: insekter, mögel, möss, brand. Samt kanske isolerar en aning, hoppas jag!


Matilda påpekade att vi var VÄLDIGT nära Sharpman som vi bara måste åka till. Vilket vi också gjorde.Linnea fick hjälp att prova ut en säkerhetsväst och Lillkillen (Stormy Weather) fick ett nytt täcke. 

 

På deras toalett har troligen Ernst varit framme, för en känsla av ute fast inne, började infinna sig! Nytt blandades med gammalt, på ett magiskt vis. 


Fast numera bor det väl en liten Kirchsteiger i oss alla, eller?


Syllen fick en omgång av tigersågen, så att alla mina blad är av nu. Ska åka och köpa flera idag...

Börjar nu känna att jag har påbörjat en viss uppbyggnad. Äntligen! En veckas semester kvar.


När arbetet stannade i grunden, gick jag ner och monterade lite vattenkranar i hästboxarna. Kul med lite variation på arbetsuppgifterna.


Matilda tog en riktig hästdag i går: först tävlingar på Eriksberg och sedan uteritt på Pelle, som trampade av sig en framsko. Som tur var fanns en hovslagare på en hästlängds avstånd, som kunde fixa dojjan när de kom hem.


Glöm inte att rösta på dagens fråga här intill!

Av Mikael Sten - 27 juli 2011 23:33

I helgen fick vi plötsligt lite oväntat besök! Vi hade visserligen pratat lite om att de kanske skulle komma och hälsa på medan de var på semesterresa i Sverige: min gamla jobbarkompis Gert med familj från Nederländerna! Det är flera år sedan jag träffade honom senast, eftersom han flyttade tillbaka till Holland 1995. Jättekul! Det blev prat på svenska, engelska och holländska. Det enda jag kan säga på holländska är "en öl, tack" (vilket Gert lärde mig en gång), men den frasen passade sig inte riktigt just då... Men jag har använt den i Holland! Och fick också in just en öl!


Grävandet i hallen går långsamt framåt. Jag vill inte gräva mer nu, innan syllen är på plats. Den nederska stocken i väggen mot vardagsrummet har nu tagits bort med hjälp av kofot och dammsugare. Den är delvis ersatt och i morgon köper jag en 45 x 220-regel och spikar dit. Så äntligen fick jag göra en förbättring, inte bara riv och slit!


Jag ringde runt och letade efter tvättad singel. Det verkar inte finnas någon i närheten som säljer det längre. Nu har jag 5 ton singel på gården som jag spolar med högtryckstvätten, lite i taget.

På fredag ska vi troligen till Mjölby och hämta isolering: Eco-Fiber. Det ska, enligt killen från Anticimex, vara bra mot mögel, svamp, insekter och möss, eftersom det är bor-behandlat.


Matilda var tvungen att titta efter om det fortfarande satt några fönster bakom plankorna brevid dörren. Det gjorde det inte. Bilden visar hur spontant hon får för sig att göra saker ibland. Notera särskilt den korrekta fotbeklädnaden för arbetet i gyttjegropen.


 

Vi fick också hit en rörmokare som kunde ta bort de radiatorer och rör som satt i vägen på väggen. Nu kommer jag åt syllen från insidan mycket enklare! Att byta utifrån verkar inte vara att tänka på: grunden är putsad med 10 centimeter tjock betong (den som även täcker ett par centimeter av fasadplankorna!). Dessutom ska de tre radiatorerna inte vara kvar senare heller. En hiss tar plasen för två av dem och golvvärme ersätter i hallen, under klinkern.


I morgon ger jag mig på syllen och stock nummer två, till höger om dörren, utifrån sett. Den är i mycket sämre skick än den vänstra, vilket jag inte räknat med! Troligen byter jag dem till tredubbla 45x220-reglar som jag skruvar ihop med fransk skruv. Att få tag på likadana timmerstockar som sitter nu, verkar omöjligt!


Semestern börjar ta slut, känner jag. Drygt en vecka kvar och fortfarande en hel del arbete som återstår: syllen, gräva, gruset, plast, reglar, blindbotten, mer reglar, verandan, trappan och kanske även en del skivor att gå på, på reglarna.

Skulle vilja säga "gott om tid", men kan inte riktigt göra det utan att ljuga...

Av Mikael Sten - 22 juli 2011 10:11

Semester, dag 12, förmiddag


Lite trött idag, både i kropp och huvud.

Grävandet räknade jag med att det skulle märkas dagen efter, men i natt regnade, åskade och blixtrade det i flera timmar. Bara Johanna sov som en stock och missade skådespelet, som inte uppskattades av någon! Matilda och barnen kunde inte sova pga ovädret och jag kunde inte sova pga Matilda, som prompt ville att jag skulle vara vaken med henne...

Ovädret cirklade runt runt i flera timmar, i början utan åska, bara blixtar var 10:onde sekund! Jag tror att det slutade runt 6-tiden.


När jag kom nedför trappan så upptäckte jag att vi har fått inomhuspool!

 

Den stackars avfuktaren fick en omöjlig uppgift!


En annan det var synd om var Heimdall. Han var så åskrädd att han ville gå och gömma sig på ett mörkt ställe. Det bästa stället han kunde komma på i sitt paniska tillstånd, var under trappan! Så han låg och sov i leran brevid poolen och kunde inte komma upp till salongen igen. Matilda lyfte upp honom i nackskinnet och golvet pryddes av fina tasspår.


Nu ska jag prova att suga vatten med föravskiljaren. Det har jag inte gjort förut, så det blir kul!


Kanske måste prioritera om grävandet av dränering framför huset?

Av Mikael Sten - 21 juli 2011 21:34

Semester, dag 10 och 11

I går fortsatte rivandet i hallen.

Jag märkte att jag inte borde tagit bort golvet INNAN jag tagit itu med väggarna! Det är lite svårt att nå nu när golvet är borta...


Det kom en häst på besök. Sandra har lånat en häst av en kompis. Båda anlände på onsdagseftermiddagen, efter lite strul på vägen. Bostavligen "på vägen".

   


Det gick ganska lugnt till när alla hästar träffade varandra. Lite pip och lite halvhjärtade sparkar men det hör till.


I hallen är nu alla reglar borta utom de som verkligen bär upp något, såsom trappan som nu har blivit väldigt svår att komma upp till. Här har grävandet inte startat ännu, men som man ser på bilderna så behövs det verkligen. Vissa stockar hade nästan direktkokntakt med jorden.    

På den här bilden ser man ett rör, som ska fungera som ventilation. Men om man bygger in röret i en betongtrappa och sedan anlägger rabatter på båda sidorna av den, så är det enda som kommer igenom röret: jord, möss och en spade. En liten plastspade låg i röret...   Paul kom förbi och grävde. Det var ganska tung jord, som skottades i stora murarhinkar som lastades i Tore-traktors vagn.

Muren mellan hall och salong sögs ren på jord och träflisor.


    


Matilda har alltid sagt att det fattas fönster brevid ytterdörren och vet ni vad? Det HAR suttit fönster på var sida om dörren tidigare!

Nu kommer troligen fönstren att återställas. När vi kommer så långt...

Just nu är jag VÄLDIGT less på att riva och röja. Jag vill börja bygga! 

Risken är att vi inte kommer jättemycket längre utan att en rörmokare pluggar radiatorerna. De ska ändå tas bort och ersättas med golvvärme.


Matilda tog Johanna på en namnsdagstur till en zooaffär. De kom hem med Floppsy!

   


Måste säga att det känns lite i kroppen nu ikväll, efter allt jobb med kofot, tigersåg och spade.  

Av Mikael Sten - 19 juli 2011 09:30

Nu har Anticimex kommit, tittat, pratat och åkt.


Svampen är en ticka av något slag, troligen Timmerticka. Ingen bra svamp, vare sig i husgrund eller mat, men inte så destruktiv som Hussvampen.

Vi hittade också marksvamp av okänd art.


Men det som framförallt var den största boven vad gäller lukten, är troligen det impregnerade virket!


Så nu sätter jag tigersågen i det och börjar gräva jord! Alla gamla tegelstenar och annat bös måste naturligtvis bort. En tegelsten som fuktmättes innehöll 152% fukt! Dessutom innehåller den kalk som svamparna behöver för att överleva när de bryter ner träet.


Betongtrappan utanför ska bort, men det hade vi redan planerat för. En luftigare och större veranda i trä kommer att byggas.


Knappt 3 veckor återstår av min semester. Gott om tid!

Presentation


Hon sa: "Det blir MYCKET billigare att köpa egen häst!". Jag sa: "OK". Jo pyttsan det blev! Läs hur det går på Gården!

Senaste inläggen

Omröstning

Hur ofta besöker du Dyrshettis?
 Flera gånger om dagen
 En gång om dagen
 En gång i veckan
 En gång i månaden
 Bara när det skett en uppdatering (jag har en sån där "pling" i telefonen)
 Jag vet inte hur jag hamnade här. Första gången faktiskt...

Sök i bloggen

Kategorier

Gästbok

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2017
>>>

Arkiv

Besöksstatistik

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se